Taget ur arbetslivet

"Det är fördomar som hindrar oss från att visa vår fulla kompetens"

Teresia Lindberg jobbar idag med utbildning- och tillgänglighetsfrågor i projektet

VI SKA MED. För fem år sedan förlorade Teresia synen och lever med dövblindhet. Dagarna på jobbet kantas av sporadiska besök av synspecialister, tekniker och stödpersoner blandat med personalmöten och föreläsningar.

"Hade jag vetat hur mycket det skulle kosta att anställa dig så hade jag aldrig vågat"

Heléne Larsson utsattes för diskriminering och kränkande behandling på arbetsplatsen. Istället för att tiga och vända ryggen till tog hon tag i saken och krävde en förändring. Läs hennes egen berättelse.

"Arbetsförmedlingen har blivit lat"

Som 28 år gammal har Patrik redan haft ett flertal olika jobb. Med tiden har han stött på både motgångar och framgångar. Idag jobbar han som boendestödjare och trivs i en miljö där teckenspråk är första språket.

"En arbetsplatspraktik är en strålande möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden"

Viktor är en etablerad serietecknare/illustratör sen sex år tillbaka. Parallellt med det arbetar han som kommunikatör som han fick genom en arbetsplatspraktik. Det var två år sedan.

"Jag berättade inte att jag var döv"

Kristian har, under sina yrkesverksamma år, haft sex till åtta olika anställningar och arbetar sedan tre år på en restaurang som kock i Malmö.

– Jag tittade på assistansjobb men det var inget för mig, säger han.

"Det borde vara gratis att använda tolk"

Lisa är döv och synskadad och jobbar administrativt på ett kontor i Stockholm. Där har hon jobbat i flera års tid och trivs bra med sitt arbete.
– Det fungerar bra. Jag har fått ett positivt bemötande från min arbetsgivare och mina kollegor.

"Döva är Ögats folk"

Som miljöinspektör för Katrineholms kommun gör Johanna flera livsmedelskontroller varje vecka. Hon tycker om att möta människor ute i fältet och med 250 livsmedelsanläggningar så blir det en hel del möten.